SamHome1

GAMGEE, SAM(WISE)

Personaj central în Stăpînul Inelelor, Samwise este unul din cei patru hobbiţi care, împreună cu Aragorn, Legolas, Gimli şi Boromir, alcătuiesc Frăţia Inelului. Fiul cel mai mic al lui Hamfast Gamgee (cunoscut şi ca Unchiaşul), Sam este grădinar, ca şi tatăl său. Alegerea acestei ocupaţii nu este întîmplătoare, ci ea sugerează/anticipă firea profund ancorată în realitate a lui Sam, stabilitatea şi pragmatismul ce îl caracterizează. Aceleaşi trăsături sînt subliniate şi de alegerea numelui: Sam este aproape singurul nume real din întreaga carte şi, de asemenea, unul dintre cele mai comune nume printre vorbitorii de limbă engleză.

Sam duce o viaţă relativ lipsită de evenimente majore, pînă cînd este implicat, cam fără voia lui, în aventura vieţii sale, şi anume în însoţirea lui Frodo pentru a distruge Inelul Puterii. Iniţial, Sam trebuia să îl însoţească pe Frodo pînă în Rivendell: Gandalf îl prinde trăgînd cu urechea la conversaţia lui cu Frodo despre inelul pierdut de Sauron cu mult timp în urmă şi acesta este un bun pretext pentru a-l determina pe Sam să i se alăture lui Frodo (ISI.3). Gandalf intuieşte perfect calităţile lui Sam (aşa cum în Hobbitul demonstrează că ştie cum este Bilbo cu adevărat), iar ceea ce ar părea o decizie pripită este, de fapt, o alegere pe deplin conştientă: Gandalf ştie că firea chibzuită şi realistă a lui Sam este ingredientul ideal în ceea ce se anunţa a fi o călătorie plină de incidente şi elemente neprevăzute. Aceste calităţi sînt recunoscute şi de către Elrond care îl alege pe Sam să îl însoţească pe Frodo în drumul spre Mordor. În această călătorie Sam îşi va dovedi constant calităţile şi mai ales loialitatea faţă de Frodo; nu este o exagerare să spunem că fără el Frodo nu şi-ar fi putut duce la bun sfîrşit greaua misiune.

Unul dintre momentele definitorii pentru personajul Sam se petrece la sfîrşitul cărţii I, cînd Frodo se decide să continue singur drumul spre Mordor. Sam însă, credincios promisiunii făcute lui Gandalf de a-l însoţi şi apăra mereu pe Frodo, riscă să se înece, plonjînd în Anduin, după barca lui Frodo. De acum, Sam, fiind singurul însoţitor al lui Frodo, capătă mai mult relief, prezenţa lui este mai marcată.

În bîrlogul lui Shelob, crezîndu-l mort pe Frodo, Sam se gîndeşte să preia el misiunea de a distruge Inelul. Cînd, însă, îl descoperă pe Frodo în viaţă, Sam îi înapoiază acestuia Inelul, după oarecare ezitări, recunoscînd că povara îl copleşeşte. Curajos, onest, capabil de angajament şi abnegaţie, el se dovedeşte a fi şi smerit.

Pe Muntele Osîndei, Sam dă dovada supremă a loialităţii faţă de Frodo, ajuns la capătul puterilor: „Hai, domnu’ Frodo! Nu-l pot duce eu, ca să vă ajut, da’ atunci vă duc pe amîndoi. Aşa că, în picioare! haideţi, domnu’ Frodo, dragu’ meu! Vă duce Sam în cîrcă. Numa’ să-i spuneţi încotro s-o apuce, şi vă duce”.

Statutul lui Sam în Stăpînul Inelelor este deosebit: „programat” să-l slujească pe Frodo, Sam ar trebui să aibă grijă doar de găsirea şi prepararea mîncării, precum şi de lucrurile pe care le au la/cu ei. Spontan însă, şi din toată inima, Sam se ataşează de „domnul Frodo”, fiind gata să-şi dea viaţa pentru el. La rîndul lui, Frodo menţionează în repetate rînduri cît de fericit este să îl aibă alături pe Sam. Încercările grele prin care trec cei doi hobbiţi le nuanţează relaţia, o fac să evolueze către prietenie adevărată, statornică.

Nici după distrugerea Inelului misiunea lui Sam nu se încheie: întorcîndu-se acasă, hobbiţii găsesc un Comitat distrus de Saruman şi acoliţii săi. Sam foloseşte pămîntul primit în dar de la Galadriel pentru a reface starea bucolică a Comitatului. Se căsătoreşte cu Rosie Cotton şi împreună au 13 copii. În anul şase al celui de-al Patrulea Ev, Sam e ales primar la Michel Delving; dovedindu-se vrednic de această demnitate, el este apoi reales de şapte ori (pentru cîte o perioadă de şapte ani).

Fericita „lăsare la vatră” şi tihna regăsită sînt însă umbrite de despărţirea de Frodo, care decide să părăsească Comitatul şi să plece spre vest, lăsîndu-i lui Sam casa lui din Fundătura.

(Articol semnat de Ștefana Vieru, în Enciclopedia lumii lui J.R.R. Tolkien, Editura Galaxia Gutenberg, 2007. Etimologiile și detaliile lingvistice privitoare la nume au fost asigurate de Mihaela Cernăuţi-Gorodeţchi).

Ștefana Vieru
Ștefana Vieru a absolvit secția Engleză-Română a Facultății de Litere din Universitatea ieșeană „Alexandru Ioan Cuza” și apoi Masteratul de Literatură comparată și Antropologie culturală din aceeași facultate. E pasionată de citit în general, de lumea lui Tolkien în special. A colaborat cu articole la Enciclopedia lumii lui J.R.R. Tolkien (Galaxia Gutenberg, 2007)..

One Comment

    • Andrei-escu

    • 1 month ago

    Eroul principal „secret” dintre eroii principali. 🙂

    Numele Samwise = Sem(i)-wise = Halfwise, „semi-înțelept”?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *