main-qimg1

[i-SIL-dur] (qn. „Prietenul Lunii”/„Devotat Lunii”: isil, „Lună”, termen derivat de la sil, strălucire”, „argint” + -(n)dur, „prieten”, „devotat”)

Isildur este cunoscut ca fiind cel care i-a taiat lui Sauron degetul pe care se afla Inelul Suprem. Isildur era unul dintre regii Gondorului la vremea aceea, împreună cu fratele său, Anárion („Fiul mai mare al lui Elendil, care împreună cu tatăl şi cu fratele său Anárion au scăpat din Scufundarea Númenorului şi au întemeiat în Pămîntul de Mijloc regatele númenóreene din exil”). Ei fondaseră Gondorul pe malurile marelui Anduin, Isildur aşezîndu-se pe malul drept al acestuia, unde construieşte Minas-Ithil, şi fondează Ithilienul şi regatul Anor. Sauron cucereşte însă Minas-Ithil şi îl transformă în Minas-Morgul.

În timpul influenţei lui Sauron asupra Númenorului, Isildur salvează un rod din copacul Nimloth, copacul alb făcut asemenea copacilor luminii din Valinor. Rodul acesta este sădit, iar mlădiţa care iese din el va deveni Copacul Alb din Gondor, simbol al regatului pentru secole întregi. În timpul asediului turnului Barad-dûr, Sauron iese la luptă şi îi învinge pe Gil-galad şi pe Elendil. În cădere, Elendil frînge tăişul săbiei sale, Narsil. Cu o frîntură din Narsil, Isildur îi taie degetele lui Sauron, care rămîne astfel fără Inelul Suprem. Sfătuit de Elrond, regele elf, să arunce Inelul în focul nestins din Muntele Destinului, Isildur refuză.

Inelul avea puterea de a se face dorit şi de a supune voinţa celui care îl poartă, iar Isildur a fost vrăjit de frumuseţea sa. Însă Isildur este ucis de orci într-o ambuscadă, iar la conducerea Gondorului se va ridica Valandil, fiul său (Anárion fusese ucis în timpul asediului) („Isildur a scăpat datorită Inelului căci, atunci cînd îl purta, nimeni nu-l mai vedea; orcii însă s-au luat după el – îl adulmecau şi-i zăreau urmele – hăituindu-l pînă ce Isildur a ajuns la rîu şi s-a aruncat înăuntru. Acolo Inelul l-a trădat – i-a alunecat de pe deget în timp ce înota şi s-a pierdut în apă – răzbunîndu-l astfel pe cel care-l făurise. În aceeaşi clipă însă orcii l-au văzut cum se lupta cu apa şi au tras asupra lui multe săgeţi şi astfel a pierit Isildur”). În Stăpînul Inelelor, Isildur este pomenit de mai multe ori, însă de fiecare dată numai pentru a fi dat ca exemplu de slăbiciune în faţa puterii Inelului. Nu trebuie însă uitat faptul că el este întemeietorul regatului Gondorului, şi nici că urmaşii lui vor fi marii conducători ai acestui regat.

(Articol semnat de Ionuț Arghire, în Enciclopedia lumii lui J.R.R. Tolkien, Editura Galaxia Gutenberg, 2007. Etimologiile și detaliile lingvistice privitoare la nume au fost asigurate de Mihaela Cernăuţi-Gorodeţchi).

Ionuț Arghire
Ionuț Arghire a obținut - în anul 2006 - masteratul în Literatură Comparată la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, a cărei Facultate de Limbă și Literatură Engleză a absolvit-o în 2004. Având un interes constant pentru literatura fantasy, a participat la elaborarea unor articole din Enciclopedia lumii lui J.R.R. Tolkien (Galaxia Gutenberg, 2007).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *