Christopher-Tolkien-Photo

Fiul cel mai mic al profesorului J.R.R. Tolkien, Christopher Tolkien, a murit ieri la vârsta de 95 de ani. S-a născut în Leeds, în 1924, și este cel mai tânăr fiu al lui J.R.R. Tolkien și a soției acestuia, Edith. Christopher a crescut ascultând poveștile tatălui său despre Bilbo Baggins, care aveau să fie transpuse, mai târziu, în romanul Hobbitul.

Christopher a desenat multe dintre hărțile Pământului de Mijloc, hărți care aveau să ilustreze prima ediție a trilogiei Stăpânul inelelor, în 1954 și 1955. De asemenea, el este cel care a editat o mare parte din opera postumă a lui J.R.R. Tolkien, după moartea acestuia, în 1973. Începând cu 1975 el a locuit în Franța, alături de soția sa Baillie.

Președintele Societății Tolkien, Shaun Gunner, a lăudat munca enormă depusă de Christopher Tolkien pentru editarea și publicarea operei postume a tatălui său. „Christopher a fost un curator devotat al operei tatălui său, iar popularitatea tot mai mare a lumii create de J.R.R. Tolkien este o mărturie vie a deceniilor pe care le-a petrecut pentru a aduce Pământul de Mijloc în fața a numeroase generații de cititori.

A fost un bărbat foarte carismatic și un adevărat gentleman. A fost o onoare și un privilegiu să îl cunosc și să lucrez cu el, iar gândurile noastre însoțesc în aceste momente familia îndurerată.”

Societatea Tolkien România este profund recunoscătoare pentru munca de o viață depusă de Christopher Tolkien, care ne oferă o fereastră spre procesul de creație al marelui J.R.R. Tolkien și fără de care nu ne-am fi putut bucura de opere precum Silmarillion, Povestirile netermintate, Beren și Lúthien și Istoria Pământului de Mijloc. Christopher Tolkien a fost, totodată, primul exeget al operei lui Tolkien, apărând necontenit sensurile estetice, filosofice și teologice profunde ale operei profesorului în fața unor interpretări comerciale contemporane, impregnate de spiritul epocii pe care îl trăim. Transmitem, la rândul nostru, sincere condoleanțe familiei Tolkien.

Cătălin Sturza
Jurnalist, editor și critic literar, traducător al operelor lui Gilbert Keith Chesterton în limba română dintre care trebuie menționate, în mod special, romanul Omul care era joi (Humanitas, 2007) și culegerea de eseuri Dacă Dumnezeu nu ar exista si alte eseuri (Contramundum, 2019). Tot în anul 2019 a publicat - la editura Eikon - prima lucrare în limba română dedicată exclusiv genului literar creat de J.R.R. Tolkien: Fantasy. Lumi ficționale și mitologii inventate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *