Exploratorul

single-image-09

John Ronald Reuel Tolkien (3 ianuarie 1892 – 2 septembrie 1973) a fost un scriitor, poet, filolog și profesor universitar britanic, cel mai bine cunoscut ca autor al lucrărilor Hobbitul, Stăpânul Inelelor și Silmarillion, care se încadrează în genul „fantasy”. Tolkien a fost profesor de limba și literatura anglo-saxonă la Universitatea Oxford între 1925 și 1945 și profesor de limba și literatura engleză la aceeași universitate, din 1945 până în 1959. În 1972 a primit titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic.

Cronologia
TRENDING

Cronologia

Cea mai mare parte din opera de ficțiune a lui J.R.R. Tolkien, atât cea publicată antum, cât și cea publicată postum prin grija fiului său, Cristopher, formează un complex de povestiri, poezii, istorii, limbi fictive și eseuri literare, legate între ele, despre o lume imaginară, Arda și despre Pământul de Mijloc, un teritoriu al acesteia. Într-o anumită perioadă a vieții sale, Tolkien și-a denumit aceste scrieri sub numele de „Legendarium”.

Biografia
FEATURED

Biografia

O biografie poate fi scrisă din multe unghiuri, luminând diferitele aspecte ale unei vieţi de om trăită sub semnul excepţionalului. Însă cea mai legitimă perspectivă, de fapt singura care poate ridica pretenţii de „obiectivitate” e aceea întreprinsă din unghiul „vocaţiei esenţiale”: a-l căuta şi a-l descoperi pe Dumnezeu. Cu accente proprii, întreaga viaţă a lui John Ronald Reuel Tolkien este o mărturie a acestui adevăr uitat adesea de mulţi dintre contemporani, mărturie constituită atât din operele cât şi din faptele vieţii sale.

Bibliografia
BOOKS

Bibliografia

Am structurat bibliografia operelor de şi despre John Ronald Reuel Tolkien în trei secţiuni. Prima este dedicată operelor originale ale autorului, consemnând, astfel, anul apariţiei scrierilor sale. A doua secţiune conţine traducerile în limba română iar a treia, în fine, prezintă câteva dintre cele mai importante opere de analiză istorică sau exegetică consacrate scrierilor tolkien-iene.

TESTIMONIALS

Cele mai bune citate

citește un eseu
de Robert Lazu Kmita