history12

Orice cunoscător al operelor lui J.R.R. Tolkien, fie el un savant specializat în domeniul intitulat – poate puțin pretențios – „Tolkien studies” sau un simplu iubitor al poveștilor cu hobbiți și dragoni, a beneficiat de roadele muncii desfășurate de-a lungul a peste 70 de ani de Christopher Tolkien (1924-2020).

Între numeroasele „nestemate” bibliografice pe care le datorăm celui mai tânăr dintre băieții soților Tolkien, la loc de cinste se află monumentala serie de 12 volume intitulată Istoria Lumii de Mijloc (The History of Middle-Earth, 1983-1996).

Și totuși, dacă ar trebui să alegem contribuția cea mai importantă a lui Christopher s-ar putea ca aceasta să nu fie, așa cum ne-am aștepta, livrescă. De fapt, ea este conținută într-o înregistrare video prezentată în cadrul unui documentar, A Study Of The Maker Of Middle-Earth, realizat  în preajma anilor ’80 ai secolului trecut.

Aici expune Christopher Tolkien cea mai profundă și pertinentă explicație la o întrebare pe care, neîndoielnic, ne-am pus-o cu toții: „Ce este inelul suprem?” Răspunsul său implicit, fundamentat pe corelația subtilă dintre magie și mașină, este pe cât de scurt, pe atât de încărcat de semnificații: „The Ring is the ultimate machine” (13′ 50”).

Tocmai acest răspuns este, credem noi, lucrul cu adevărat important pe care i-l datorăm.

Robert Lazu Kmita
Scriitor și filosof catolic, autor a numeroase studii și eseuri dedicate atât operelor lui J.R.R. Tolkien cât și unor autori clasici precum Platon, Augustin, Atanasie cel Mare, Grigore de Nyssa, Hildegard din Bingen, Thoma d'Aquino, Gerard Sagredo, Jean Borella, Mircea Eliade ș.a. A scris prima monografie în limba română despre viața și opera Profesorului: Lumea lui J.R.R. Tolkien (prima ediție: 2004; a doua ediție: 2012). De asemenea, a editat - împreună cu profesorul Virgil Nemoianu - culegerea de studii J.R.R. Tolkien. Credință și Imaginație (2005). În cursul anului 2006 a fost invitat la “The Oxford Tolkien Conference. The Lord of the Rings: Sources of inspiration”, eveniment organizat de Exeter College. Alături de Mihaela Cernăuți-Gorodețchi și Györfi-Deák György a coordonat Enciclopedia lumii lui J.R.R. Tolkien (2007). În prima parte a anului 2019 a publicat primul său roman, Insula fără anotimpuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *