Și a fost Tolkien Reading Day, ediția a 4-a: În căutarea Ereborului

Și a fost Tolkien Reading Day, ediția a 4-a: În căutarea Ereborului

5 years ago 9049

A patra ediție din România a Tolkien Reading Day a avut loc luni, 22 septembrie (aniversarea zilei de naștere a lui Frodo și Bilbo Baggins), în București și Cluj, cu tema „În căutarea Ereborului”.

La București, am fost găzduiți de această dată de Librăria „Bastilia”. Au fost prezenți 15 împătimiți ai literaturii fantasy de calitate. S-a citit din selecția de texte propuse (pdf). și s-a comentat liber, într-o ambianță plăcută și asezonată cu mult ceai.

Cu toții am avut o seară plăcută și așteptăm cu nerăbdare să ne reîntâlnim!

TOLKIEN-READING-DAY-sep2014

La Cluj-Napoca, ne-am reunit la Librăria „Bookstory” (Bulevardul Eroilor, nr. 6-8).

Mulți își anunțaseră prezența, șase însă au fost cei care s-au strâns coborând scările într-o gaură care nu era a unui hobit. Dar pentru că muzica și mințile celor prezenți n-au ținut seama numaidecât de cele înconjurătoare se poate spune că cei șase, pare-se că toți făceau parte din neamul oamenilor, în alte vremuri au călătorit.

Nu doar scările spre nivelul inferior al unei librării le-au coborât, căci ei erau dintre acei oameni care într-un loc pot fi văzuți și cu totul altundeva să se afle. Printre cărți pe care mare păcat este să se aștearnă praful au călătorit, fiecare năzuind la a fi mai mult. Dar nu într-un mod bolnăvicios, în care mințile slabe se agață de speranțe deșarte pentru a fugi de vicisitudinile lumii, ci mai degrabă ca niște cărăuși plecați ca mai apoi să se întoarcă plini de felurite bogății. Despre bogățiile acestea s-a vorbit mult între a-i noștri și totuși mai puțin decât s-ar fi cuvenit, mai ales că acestea sunt cu mult mai presus de aurul pe care Smaug își ducea zilele. Este totuși o treabă prea dificilă pentru mine, și cu mult mai potrivită pentru cei cu mințile cele mai ascuțite, explicarea acestor bogății pe înțelesul celor care încă nu le-au prins gustul.

Vă voi povestit totuși despre călătoriile celor șase, căci s-a întâmplat ca cei mai mulți dintre ei să nu se cunoască și cu toate acestea (când s-au apucat să pășească alături de hobitul nostru curajos, de îndârjirea gnomilor și de sfaturile înțelepte ale lui Gandalf) să se simtă ca niște camarazi vechi care au purtat împreună în spate greutățile întregii Arde, dar și în inimi toate întâmplările aducătoare de bine.

S-a făcut așadar că a fost o încercare anevoiasă aceea de a se ține doar pe drumul care ducea înspre Erebor, mai ales pentru că, asemenea copiilor, privirile le erau mai degrabă atrase de un vrăjitor decât de bărbile încâlcite ale unor pitici. Și despre vrăjitor prea bine se știe că ba era, ba nu era pe același drum cu hobitul și compania sa de pitici. Așa au făcut și personajele noastre, doar că aceștia dându-și frâu liber căruțelor și mai degrabă fiind lacomi să le întoarcă pline de cât mai multe bogății (iar bogății) s-au trezit călătorind pe firul vieții vrăjitorului, dar parcurgându-l spre trecut – până în Valinor, și nu așa cum se face, cuminte, dinspre trecut.

Cu privire la multe alte cele au făcut ei la fel. Sabia lui Gandalf i-a trimis până în teaca lui Turgon, din vechiul Gondolin, iar Gondolinul le-a scos în cale vulturii care pe Húrin și Huor i-au strecurat în Gondolin și apoi, sănătoși și bine îmbrăcați, spre hotarele neamului lor. Smaug i-a dus spre marele vierme Glaurung, lăcomia regelui sindarin Thranduil spre strălucirea de odinioară a elfilor și inelul în care sălășluia răutatea lui Sauron spre celelalte inele dăruite spre subjugare gnomilor, elfilor și oamenilor.

Dacă locul și vremea mi-ar permite, multe altele ar fi de spus. În puținele cuvinte care mi-au rămas mai pot spune doar că această călătorie zbuciumată a fost primul eveniment Tolkien Reading Day organizat la Cluj și că, așa cum a fost dorința exprimată a celor prezenți, altele, mai mult sau mai puțin formale, dar ce țin de tematica operei lui Tolkien, vor avea loc în curând.

TOLKIEN-READING-DAY-sep2014-cluj