Texte | Societatea Tolkien din România

NOU! Curs de limba Quenya – „Elfa nobilă”. Curs necanonic în 20 de lecții.
Quenya Course (pdf)

NOU! Fragmente din cartea „Lumea lui Tolkien” oferite de autorul său, dr. Robert Lazu
Lumea lui Tolkien – extrase (pdf)

NOU! Trei texte sacre în graiuri elfice: A Elbereth Gilthoniel, Tatăl nostru și Bucură-te Marie, în Quenya, engleză și română
Trei texte sacre în graiuri elfice (pdf)

Urmează mai jos câteva fragmente de texte antume și postume, în original. Sunt oferite cu titlu exclusiv didactic. Toate fișierele sunt în format pdf.

Note privind numele din LoTR, publicate de Prof. Tolkien pentru a asista traducătorii cărții în alte limbi. Revizuite de Christopher Tolkien.
Guide to the Names in The Lord of the Rings (complet)

Poem scris în 1931, în urma unei discuții cu C. S. Lewis și Hugo Dyson. Lewis afirma că miturile sunt minciuni respirate prin argint”. Poemul lui Tolkien explică și apără fabricarea de mituri ca activitate creativă. Poemul este adresat de „Philomythos” (iubitorul-de-mit) lui „Misomythos” (cel-care-urăște-mitul).
Mythopoeia (complet)

Nuvelă scrisă în 1967 ca o încercare de a explica înțelesul termenului Fearie printr-o povestioară cu un bucătar și prăjitura lui.
Smith of Wootton Major (fragment)

Serie de 12 volume, publicate postum din 1983 până în 1996, editate și compilate de Christopher Tolkien, care colectează și analizează material referitor la opera de ficțiune a prof. Tolkien. Extras din vol. 2, cap. „Povestea lui Tinuviel”.
The History of Middle-earth (fragment)