Cine suntem | Societatea Tolkien din România

despre-noi-membrii-societatii-tolkien

Toate fotografiile de pe acest website (c) Bogdan Stanciu – reutilizarea sub orice formă fără permisiunea noastră interzisă

Societatea Tolkien din România „Meneltarma” este o asociaţie culturală non-profit al cărei scop este promovarea interesului pentru opera și personalitatea lui John Ronald Reuel (J.R.R.) Tolkien (1892-1973), scriitor, poet, lingvist şi profesor universitar britanic, cel mai bine cunoscut ca autor al lucrărilor Hobbitul, Stăpânul Inelelor şi Silmarillion, care se încadrează în genul fantastic.

Societatea îşi propune să reunească, formal şi informal, pe cei care au în comun această preocupare, să ţină întruniri şi să organizeze evenimente legate de viaţa şi opera prof. Tolkien; dar si să promoveze lectura şi studiul, dragostea pentru adevăr şi valoare autentică, în rândul tinerilor.

Statut și membri fondatori

Societatea Tolkien din România a fost fondată la 25 martie 2012 și este o organizație non-profit înregistrată în Registrul persoanelor juridice fără scop patrimonial al Judecătoriei Sectorului 4 București, sub nr. 60/31.07.2012. Membri: Bogdan Stanciu (Haruven), Iuliana Conovici (Gaelien) și Cătălin Sturza (Isdir) – fondatori; Ruxandra Apetrei (Nadhornith). Puteți citi Statutul asociației aici.

Denumirea

„Meneltarma”, cuvânt inclus în denumirea completă a Societății Tolkien din România, este un toponim, reprezentând traducerea elfică a numelui muntelui „Pilastrul cerului”, aflat în centrul insulei Númenor. Meneltarma era un loc de reculegere şi de rugăciune înălţată Creatorului și simbolizează credința, pacea şi speranţa, chiar și în cele mai întunecate momente ale istoriei.

“În mijlocul ţării se înălţa un munte prăpăstios, care se numea Meneltarma, Pilastrul Cerului: în vârful lui se găsea un templu închinat lui Eru Ilúvatar, o zidire deschisă, neacoperită, şi nici un alt templu sau altar nu mai era în ţara Númenoreenilor. La picioarele muntelui fuseseră durate mormintele Regilor; nu departe de acolo, pe un deal, stătea Armenelos, cel mai frumos oraş, ale cărui turn şi citadela fuseseră înălţate de Elros, fiul lui Eärendil, pe care valarii l-au numit drept primul Rege al Dúnedainilor.”

“Printre Surghiuniţi, mulţi credeau că vârful muntelui Meneltarma, Pilastrul Cerului, nu se scufundase pentru totdeauna, ci s-a înălţat din nou, ca o insulă singuratică pierdută pe întinderea marilor ape; căci fusese un loc sacru, nepângărit nici măcar pe timpul lui Sauron. Câţiva dintre urmaşii de mai târziu ai lui Eärendil au pornit în căutarea insulei, căci învăţaţii lor povesteau cum, în străvechime, oamenii cu ochi ageri zăreau de sus de pe Meneltarma o scăpărare a Tărâmului Nepieritor. Chiar şi după urgie, inimile Dúnedainilor tot după Apus jinduiau; şi, cu toate că ştiau prea bine ca lumea nu mai era aceeaşi, spuneau: – Avallonë a dispărut de pe faţa pământului, Ţara Aman a fost luată de aici, iar în lumea întunecimii de acum nu pot fi găsite. Dar odată tot au fost, prin urmare, încă mai sunt, în felul în care a fost alcătuită întâiaşi dată lumea.” (The Silmarillion)

Societăți Tolkien pe glob

Peste tot în lume, oameni dintre cei mai diverși se reunesc sub un vis comun: să reconstruiască Pământul de Mijloc, o lume a mitologiei epice, cu bătălii și eroi și creaturi ale întunericului. O lume polarizată, în care avem cu toții loc, arătându-ne slăbiciunile și tăria, dar rămânând totodată oameni simpli și fericiți, făpturi frumoase și nostalgice în egală măsură. Căci, luând parte la marea aventură din dorința de a evada din realitate, păstrăm în sufletele noastre un colțișor ascuns care să se bucure, curat, de fantezie, așa cum se întâmpla atunci când eram copii.

Astfel s-au născut, pe toate continentele, peste 80 de grupuri intitulate „societăți Tolkien”, „asociații tolkieniene” sau altfel, după modelul celei dintâi, „The Tolkien Society” din Marea Britanie, fondată în 1969. O listă selectivă a celor mai active Societăți Tolkien cu prezență online o puteți găsi la rubrica „Legături”.

Multe dintre aceste forumuri au o activitate impresionantă, cu întâlniri periodice, cercuri de lectură, fanzine, exegeze, lucrări fantasy și alte opere de înaltă calitate literară, premii, jocuri pe computer etc.